Uit een recent artikel van NU.nl blijkt dat het aantal bestuivende insecten, zoals vlinders, bijen en hommels, zorgwekkend laag is. Sommige tellers hebben tijdens de voorjaarstelling zelfs helemaal geen bestuivende insecten waargenomen. Een alarmerend cijfer toont aan dat de vlinderpopulatie sinds 1980 met maar liefst 84% is gedaald. Dit duidt op een verontrustende trend die zo snel mogelijk moet stoppen. Vlinders, bijen en andere bestuivende insecten zorgen voor de voortplanting van bloemen en planten en zijn daarom ontzettend belangrijk voor de instandhouding van het ecosysteem.
De impact van de extreme droogte
Een belangrijke boosdoener voor de achteruitgang van het aantal bestuivers is de extreme droogte van de afgelopen zomers. Door de droogte in de zomer neemt het aanbod van nectar en stuifmeel flink af. Hierdoor komen er minder bestuivende insecten bij in het voorjaar. Daarnaast krijgen veel lentevlinders, zoals het Klein Koolwitje, als rups de kans niet om te overleven in de hete zomers.
Hoe kan je de vlinders, bijen en hommels helpen?
Het is belangrijk dat het aantal bestuivende insecten weer gaat stijgen. Hiervoor moeten meerdere maatregelen voor getroffen worden. Ook jij kan een steentje bijdragen! Zo kan je de bijen een handje helpen door het gras in je tuin zo min mogelijk te maaien. Ook kan je van je tuin een echt vlinderparadijs maken aan de hand van de vijf V’s: voortplanting, voedsel, vocht, variatie en veiligheid. Lees hier het complete artikel.
Heb je geen grote buitenruimte, maar wil je toch de vlinders helpen? Lees ons artikel over hoe je van je balkon een vlinderkroeg kan maken!
Check hoe vlinder-, bij- en hommel-proof jouw tuin of balkon is door je groenscore te berekenen. Ontvang tips om je buitenruimte nog groener te maken zodat je de bestuivende insecten een handje kan helpen!