Geen tuin, maar wel groene vingers? Wij vertellen je graag wat er mogelijk is op jouw balkon of in je geveltuintje. Lang niet iedereen heeft een tuin tot de beschikking. Toch kan je met wat meer uitzicht op groen jouw leefomgeving een stuk fijner maken. Je zult zien dat alle kleine beetjes groen helpen; voor je humeur en voor de biodiversiteit!
Een balkon vol leven
Of jij nu een groot dakterras of een klein balkonnetje hebt; er is altijd ruimte voor groen! Wil jij jouw balkon gaan vergroenen? Denk alvast na over wat voor groen bij jouw past. Wil je veel of weinig tijd besteden aan de verzorging en het onderhoud? Wil je graag kleurrijke bloemen, een eetbaar balkontuintje of juist een combinatie van beiden?
Wanneer je een idee hebt van je wensen, kun je gaan uitzoeken welke planten goed passen op jouw balkon. Is er bijvoorbeeld veel zon, of juist veel schaduw? Waait het er hard of is het juist beschut? Stem hier jouw plantkeuze op af. Ga je naar het tuincentrum voor zaadjes of planten? Op de potten en zakjes staat vaak aangegeven waar de plant het beste groeit!
Wanneer je veel ruimte hebt op je balkon, kun je kiezen voor grote plantenbakken of zelfs een moestuintje. Heb je wat minder ruimte? Ga dan voor plantenbakken die je aan de rand van je balkon kan hangen. Zo is er nog genoeg ruimte om lekker in het zonnetje te zitten!
Eetbare planten
Er zijn verschillende eetbare planten die het prima doen op jouw balkon. Denk bijvoorbeeld aan aardbeien planten, kerstomaten en minikomkommers. Ze zien er leuk uit en je hebt meteen een gezonde salade bij elkaar. Wil je ook kruiden op je balkon? Kies stevige, houtachtige kruiden zoals lavendel, tijm en rozemarijn. Deze zijn goed bestand tegen de wind. Is jouw balkon juist erg beschut? Dan kan je ook voor de wat kwetsbaardere kruiden gaan zoals peterselie, koriander en basilicum.
Planten voor insecten, vlinders en bijen
Bijen en vlinders zijn vaak dol op geurige kruiden zoals lavendel! Wil jij een echt paradijsje maken voor vlinders en insecten? Kies dan voor inheemse en biologische planten. Deze planten bloeien synchroon met de voedselbehoefte van deze dieren. Op biologische planten worden ook geen schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Wil jij weten hoe je van jouw balkon een echte vlinderkroeg kan maken? In dit artikel helpen we jou op weg.
Verticaal tuinieren
Wil jij graag een groen balkon zonder ruimte op te geven? Denk eens aan verticale begroeiing. Er is een ruime keuze aan klimmende planten die jouw gevel of de rand van jouw balkon kunnen vergroenen. Denk aan planten zoals klimop, clematis, passiebloem of een Oost-Indische Kers.
Voor verticaal groen, heb je iets nodig waar de plant tegenaan kan klimmen of waar je de plant aan kan opbinden. In het tuincentrum heb je een ruime keuze aan geleiders voor planten. Op zoek naar een budget oplossing? Gebruik een oud wasrek, bamboestokken of touw!
Verzorging en onderhoud
Bij de verzorging en het onderhoud van jouw groene balkon, moet je er rekening mee houden dat jouw planten minder aarde en ruimte hebben om te wortelen. Hierdoor droogt de aarde ook sneller uit. Planten in potten zul je dus regelmatig water moeten geven. Wil je dat de grond minder snel uitdroogt? Bedek de aarde rondom je planten dan met organisch materiaal zoals boomschors, houtsnippers of notendoppen.
TIP: Wil jij jouw balkon niet te zwaar beladen en zorgen dat jouw tuintje gemakkelijk te verplaatsen is? Kies dan voor potten van gerecycled plastic. Deze zijn licht, duurzaam en worden gemaakt in vrolijke kleuren!
De geveltuin: Een microparadijsje
Heb je geen balkon? Dan is het misschien wel mogelijk om een geveltuintje aan te leggen. Geveltuintjes zijn kleine tuintjes tegen de gevel van een woning, vaak aan de straatkant. Een rijtje stoeptegels vervangen door bloemen en planten werkt verkoelend en is goed voor de biodiversiteit.
Voordat je aan jouw geveltuin begint, check je eerst bij de gemeente of je de tegels mag weghalen en wat de toegestane afmetingen zijn. Sommige gemeenten helpen je zelfs graag met het aanleggen van een geveltuintje of komen ze de overbodige tegels ophalen. Worden de tegels niet opgehaald in jouw gemeente? Gebruik ze dan om een border om jouw geveltuintje te maken of stapel er een paar op elkaar en zet er een bloempot op.
Ook voor jouw geveltuintje geldt dat je de beplanting het beste kan afstemmen op de locatie. Afhankelijk van de ligging, kies je voor planten die veel of weinig zon nodig hebben. Plaats jij klimplanten die tegen de gevel omhoog groeien? Dan noemen we dat een groene gevel. TIP: Ligt jouw geveltuintje aan een openbare weg? Dan kan je beter géén moestuintje aanleggen. Je weet immers niet wat er allemaal in terecht komt!
Ben jij benieuwd hoe jouw balkon of buitenruimte scoort op het gebied van biodiversiteit en klimaat? Check je groenscore en krijg meteen tips over het vergroenen van jouw buitenruimte!