Wat goed dat jij de natuur een handje wil helpen! Op deze pagina leggen we uit hoe je van jouw bloemzaadjes een vierkante meter bloemenpracht maakt. Dit bloemenmengsel bestaat uit soorten die van nature in Nederland voorkomen. Dat noemen we inheemse soorten.
Doordat er steeds minder echte natuur is, kunnen insecten moeilijk eten vinden. Inheemse soorten helpen hierbij, omdat hun groei en bloei gelijk loopt met de voedselbehoefte van de vlinders, hommels en bijen die in ons land leven. Door deze zaden te zaaien zorg jij dat de vlinders, hommels en bijen voedsel hebben!
In het bloemenmengsel zitten veel verschillende bloemen. Hier zie je een paar voorbeelden:
Stap 1: Voorbereiding
Wat heb je nodig?
- Een schep of een schepje
- Tuinaarde of potgrond
- De bloemenzaadjes
Hoe ziet de plek eruit, waar je gaat zaaien? Tip: Kies zo veel mogelijk voor een zonnige plek. Daar groeien de bloemen het beste.
- Wip met je schep een ongeveer een vierkante meter tegels omhoog.
- Voer de tegels af, of gebruik op een andere plek in jouw tuin.
- Ligt er straatzand onder je tegels? Schep 5 tot 20 cm zand weg.
- Vul het gat met (biologische) tuinaarde en meng het een klein beetje door de ondergrond.
Het heeft weinig zin om het bloemenmengsel in het gras te zaaien. Steek daarom met je schep ongeveer een vierkante meter uit je gazon. Steek de gras laag eraf. Dit doe je zo’n 4 tot 6 cm diep. Let op: niet spitten of frezen, dan verstoor je de bodem! Voer het afgestoken gras af en vul de vrijgekomen ruimte op met tuinaarde.
Zaai het bloemenmengsel niet tussen beplanting. De bloemen krijgen dan te weinig ruimte om te groeien. Verwijder ongeveer een vierkante meter aan beplanting. Voer de verwijderde beplanting af. Tip: Maak zelf compost van plantresten. Breng waar nodig wat extra tuinaarde aan.
Is de aarde aangestampt of hard? Maak de toplaag dan voorzichtig los met je handen of een harkje. Let op: Ga niet dieper dan 5 cm, anders verstoor je de bodem.
Kies voor bloempotten of plantenbakken met een gat in de bodem. Zo kan overtollig water wegspoelen. Vul de potten of bakken met aarde of met potgrond. Tip: Kies altijd voor biologische tuinaarde of potgrond zónder turf of veen. Bij het afgraven van turf of veen komt namelijk veel stikstof vrij en dat is niet goed voor de natuur. Hier vind je meer informatie over het creëren van een gezonde bodem!
Stap 2: Zaaien maar!
- Strooi de bloemenzaadjes uit over jouw vierkante meter. Zorg dat je de zaadjes gelijkmatig verdeeld.
- Hark het bovenste laagje grond een klein beetje aan. Tip: Geen hark? Gebruik je handen!
- Geef de ingezaaide grond water.
Stap 3: Bijhouden van de bloemen
- Na het zaaien hebben de zaden vocht nodig om te ontkiemen. Wordt er de komende tijd geen regen verwacht? Geef dan voldoende water.
- Storende onkruiden kun je verwijderen, zodat jouw bloemen de ruimte krijgen. Tip: Denk bij storende onkruiden aan grasachtige begroeiing.
- Tussen april en november geniet je van alle verschillende soorten bloemen die tot bloei komen!
- Zijn de bloemen uitgebloeid? Laat dode en verdroogde bloemen lekker staan. Zo kunnen de nieuwe zaden uit de planten vallen, zodat je volgend jaar weer nieuwe bloemen krijgt.
- Laat dode en verdroogde planten ook in de winter staan. Insecten en tuindieren kunnen hierin schuilen en overwinteren.
- In het voorjaar kan je de dode bloemen weghalen.
- In het voorjaar hark je de bodem oppervlakkig aan en breng je weer wat extra bloemenzaad aan. Zo kun je het volgende jaar opnieuw genieten van jouw bloemen!
Stap 4: Monitoring
Je hebt jouw bloemen nu gezaaid. Maar wat kan je nu verwachten in jouw tuin of op jouw balkon?
Welke bloemen kan ik verwachten?
Het mengsel bestaat onder andere uit Bolderik, Korenbloem, Kamille, Akkerleeuwenbek, Klaproos, Pinksterbloem, Knoopkruid, Boterbloem, Veldsalie en meer!
Welke insecten komen er op mijn bloemen af?
Op dit bloemenmengsel komen veel verschillende soorten insecten af, zoals: de grote wolbij, de metselbij, de zandbij, de klokjesdikpoot (bij), de oranjetip (vlinder), het witje (vlinder), het bruin blauwtje (vlinder) en nog veel meer!
Tip: Ben jij benieuwd welke soorten je allemaal gaat tegenkomen én wil jij natuurwetenschappers een handje helpen? Download de gratis app ‘ObsIdentify’. Deze app herkent foto’s die jij maakt van wilde planten- en diersoorten in Nederland. Jouw waarnemingen worden ook meteen toegevoegd aan de database ‘Waarnemingen.nl’.
Wanneer kan ik de eerste bloemen verwachten?