Gelukkig nieuwjaar! De feestdagen zijn voorbij en 2024 is aangebroken! Dat betekent helaas ook dat de kerstbomen weer massaal worden afgetuigd en aan de straat worden gezet. Wat er vervolgens mee gebeurt, is niet altijd even duurzaam. Gelukkig kun jij daar het verschil in maken. Haal de piek van de boom en help je wintertuin een handje met de kerstboom recycle tips uit dit artikel!
Bye, bye Christmas tree!
In december bracht je kerstboom een warme en gezellige sfeer in huis met alle mooie lichtjes en gekleurde kerstballen aan de takken. De cadeautjes die er omheen werden gelegd, zijn inmiddels al uitgepakt. Het nieuwe jaar heeft zijn intrede gedaan en de gezellige kerstdagen zijn ten einde. Helaas wordt het langzamerhand ook weer tijd om de kerstversiering op te bergen en de boom aan de straat te zetten. Of toch niet?
Waarom kun je je kerstboom beter recyclen?
Wat er na kerst elk jaar weer met de kerstbomen gebeurt, verschilt per gemeente. Vaak worden ze gecomposteerd of op de brandstapel gegooid. Een andere mogelijkheid is dat de dennennaalden worden gecomposteerd en de houtige delen worden versnipperd. De houtsnippers worden vervolgens in een biomassacentrale verbrand, waarna de resten worden omgezet in groene energie. Wat er ook gebeurt met jouw kerstboom; in het kader van duurzaamheid is het altijd beter als iets langer meegaat. Zo kun je de boom in zijn geheel of in stukjes weer teruggeven aan de natuur.
Creëer je eigen kerstboom kringloop!
Wil je meer controle over wat er met jouw kerstboom gebeurt na de feestdagen? Creëer dan je eigen kerstboom kringloop! Zo maak je optimaal gebruik van deze sierlijke boom én zorg je voor een extra veerkrachtige wintertuin. Wij geven je een zestal tips om je kerstboom te recyclen:
1. Kerstcompost
Gebruik je kerstboom als compost. Zeker in de koude wintermaanden is het belangrijk om je tuingrond van voldoende compost te voorzien. Hiermee verbeter je de bodem. Zowel de takken als de naalden van de dennenboom zijn voor mulch inzetbaar. Met deze compost combinatie zorg je voor een goede vochtbalans in je tuinbodem en houd je het geheel lekker luchtig. Laat de houtrestanten na het versnipperen eerst een paar maanden in een border in je tuin verteren voordat je ermee gaat mulchen. Voornamelijk rondom zuurminnende planten, zoals koninginnenkruid en sleutelbloem zijn de dennennaalden zeer geschikt om mee te mulchen. De versnipperde dennentakken kun je als mulch voor je struiken en bomen gebruiken.
Versnipper je kerstboom
Om je kerstboom als compost te kunnen gebruiken, hak je hem eerst in kleine stukjes. Hiervoor kun je het beste een versnipperaar of zaag en snoeischaar gebruiken. Eerst verwijder je alle takken van de stam, waarna je elke tak afzonderlijk versnippert. Eventueel kun je ook bij de gemeente vragen naar de speciale inzameldagen. Dan kun je je kerstboom inleveren bij de gemeente, in ruil voor een zak met houtsnippers en dennennaalden.
2. Bescherm kwetsbare planten
Net zoals wij mensen moeten planten ook elk jaar weer wennen aan de omschakeling tussen de verschillende seizoenen. Na de warmere temperaturen in de zomer en de herfst kan de vrieskou rauw op hun bladerdak vallen. De planten kunnen beschadigen door de plotselinge kou. Een dikke laag sneeuw beschermt kwetsbare vaste planten in je wintertuin perfect tegen vorst. Ligt er geen sneeuw? Leg dan wat dennentakken over de vorstgevoelige vaste planten heen. Kom je takken te kort? Stop de planten dan in met een deken van (langzaam verterend) eiken- of beukenblad. Leg de dennentakken eroverheen, zodat de bladeren niet wegwaaien. Daarmee houd je de planten warm én houd je verdamping door droogte tegen. De planten nemen hierdoor meer vocht uit de bodem op. Steek om de kwetsbare planten heen nog wat takken in de grond om de koude wind ervan af te houden. Zo houden de dennentakken de zwakkere planten in jouw tuin warm.
3. Steun je planten
Gebruik de stam van je dennenboom als steun voor je planten. Kies een mooi plekje in een border in je tuin uit om de stam in te zetten. Klimplanten als de bosrank (Clematis vitalba) of klimop (Hedera helix) kunnen er mooi tegenaan groeien. Dat staat ook nog eens hartstikke leuk! Bewaar de dunne dennentakken, ofwel de twijgen, op een droge plek. Later in het jaar kun je deze takken ook als plantensteun gebruiken. Enthousiast bloeiende planten kunnen soms wat zwaar worden door alle kleurrijke bloesem. Bovendien kan de wind deze mooie planten ook flink beschadigen. Bied deze levendige bloeiers extra steun met de twijgen van je den.
4. Geniet het hele jaar door van je dennenboom
Stond je kerstboom met kluit op een koele plek in huis? Dan kun je er ook voor kiezen om de boom na kerst in de tuin te planten. Heeft de boom op een warmere plek in huis gestaan? Laat hem dan voor je hem buiten inplant tijdelijk binnen op lagere temperatuur afkoelen. Verplant hem in een grotere pot of rechtstreeks in je tuin. Met die extra ruimte groeit de boom beter en blijft hij langer goed. Plant je hem rechtstreeks in de aarde? Steek de kluit dan niet te diep in de grond. Geef de den voldoende water. Met name de onderkant en de dennennaalden hebben behoorlijk wat vocht nodig. Vul de kuil waarin je de boom gaat planten bij voorkeur met 20 liter water. Volgend jaar kun je hem gewoon weer uitgraven of verplanten. Zo geniet je elk jaar opnieuw van een groene kerst! Geen zin in ontelbare sporen van naalden en prikjes in je huid tijdens het verplaatsen van de den? Met een laken of kleed onder de kerstboom en een oud dekbed om de boom heen kun je deze narigheid grotendeels voorkomen. Tip: gebruik handschoenen voor extra bescherming.
Let op: ziet de boom er niet al te goed meer uit en is hij al veel naalden kwijtgeraakt? Doe jezelf, de boom en je tuin dan een gunst en gebruik de andere tips in dit artikel. De kans dat de den het in jouw tuin overleeft deze winter, is minimaal. Overigens houdt ook niet elke den het goed in de tuin. Bomen zonder kluit bijvoorbeeld, of de fijnspar. Hiervoor geldt dat je ze beter in kleinere delen kunt hergebruiken. Sommige kerstbomen groeien te hard, waardoor je ze niet eens meer in je huis wíl of kán neerzetten volgend jaar!
5. Op vakantie in jouw tuin!
Geef de tuindieren extra beschutting met de houtige delen van je dennenboom:
Bouw een hotel voor de dieren in je tuin. Snijd de twijgen van de boom in korte stukken en bind ze samen. Hang de klosjes in de struiken. Insecten zullen deze bundeltjes opzoeken en er hun schuilplaats van maken. Gebruik de stam van de den als veilige haven voor de andere tuindieren zoals pissebedden, torren en spinnen. Zaag de stam in stukken en stapel deze vervolgens in kleine groepjes op elkaar. Met jouw hulp kunnen de tuindieren lekker knus in je tuin vertoeven. Gezellig, toch?
Je zou denken dat onze gevleugelde vrienden beter naar andere gebieden kunnen verhuizen. Helaas is dat ook geen optie. Het kost hen namelijk veel tijd om zich aan te passen aan veranderingen in leefgebied en begroeiing. Ook hebben ze op andere plekken weer te maken met concurrentie. Bovendien zijn vogels vanwege hun voedseltekort soms niet eens meer in staat om een langere reis te maken. Vogels kunnen zich niet continu blijven aanpassen. Wel kunnen wij mensen ons best doen om hen een handje te helpen.
6. Duurzaam om de hoek
Ga ook eens op zoek naar initiatieven in de buurt. Het is namelijk ook mogelijk om een kerstboom te huren, adopteren of leasen. In Vught kun je bijvoorbeeld je kerstboom leasen. Je haalt dezelfde boom elk jaar voor 2 à 3 weken in huis en de rest van het jaar wordt hij goed verzorgd en krijgt hij voldoende ruimte om te groeien. Let op: zoek voor deze opties wel een adres dicht bij huis uit. Een lange autorit is natuurlijk ook niet duurzaam.
Al met al genoeg opties om de feestdagen duurzaam af te sluiten en jouw tuin een extra handje te helpen. Kan jij nog wel meer tips gebruiken? Doe dan nog wat extra inspiratie op met onze wintertuintips!