Afval in de buurt wordt een steeds groter probleem. Naarmate mensen meer spullen in verpakkingen kopen, zorgt dit voor meer afval. Mensen zijn zich er niet altijd van bewust wat voor schade ze veroorzaken voor het milieu. Daarom hebben wij 7 tips om afval in de buurt tegen te gaan.
Tip 1: Promotie in het park
Er kan actief gepromoot worden door vrijwilligers in buurten en parken. Wanneer mensen worden aangesproken op hun gedrag van het laten rondslingeren van afval in de buurt kan dit een positief effect hebben. Mensen laten veel afval achter als ze een dag naar het park zijn geweest. Met de inzet van vrijwilligers is het de bedoeling dat de parkbezoekers bewust worden van het afval dat ze achterlaten én dit verminderen.
Tip 2: Groen tegen afval
Er worden steeds vaker bloemenperkjes of planten naast afvalcontainers geplaatst. Dit om te voorkomen dat afval erbij of ernaast gelegd wordt. Het is de bedoeling dat voorbijgangers getriggerd worden om hun afval netjes in de containers te plaatsen in plaats van op de grond. Dit groen bij containers heeft een positief effect en helpt zo het afval in de buurt te verminderen.
Wil jij weten hoe groen jouw buurt is? Download hier de PDF
"*" geeft vereiste velden aan
Tip 3: Prijsuitreiking voor groen idee
Een andere tip is om de buurt mee te laten denken over hoe ze afval willen tegengaan. Er zijn genoeg mensen met goede ideeën, maar deze hebben wel een motivatie nodig om in actie te komen. Je kunt als gemeente een prijs uitreiken voor het beste idee om de buurt schoon te houden. Mensen gaan zo bewuster nadenken over afval in de buurt. Het zou helemaal mooi zijn als ze ook echt met een goede oplossing komen, hier is uiteindelijk de hele buurt bij geholpen.
Tip 4: Adopteer een afvalcontainer
In sommige gemeenten bestaat de mogelijkheid om een afvalcontainer te adopteren. Wat houdt dit precies in? Dit betekent dat jij verantwoordelijk bent voor die container. Je draagt zorgt voor al het afval rondom de container. Je zorgt dat dit netjes wordt opgeruimd om de gehele omgeving schoon te houden. Hierdoor verbetert het straatbeeld en is de buurt een stuk schoner.
Tip 5: Stickers op een container
Op sommige containers worden stickers met ogen erop geplaatst. Er wordt namelijk gezegd dat dit psychologisch werkt. Mensen zouden zich hierdoor bekeken voelen en eerder geneigd zijn om afval in de container te gooien. Of dit echt werkt, zal nog moeten blijken.
Tip 6: Samenwerken met verenigingen
Wanneer je bijvoorbeeld bij een buurtvereniging of sportvereniging lid bent, kun je een actie organiseren om de buurt aan te pakken. Door een dag met de leden afval te ruimen in de omgeving. Dit soort initiatieven heeft iedere buurt nodig. Je doet het namelijk niet alleen voor jezelf, maar voor iedereen.
Tip 7: Camera’s
Een aantal gemeenten heeft slimme camera’s bij afvalcontainers geplaatst. Dit is puur om te analyseren waar het misgaat en waar het afval in de buurt wordt neergelegd. Als ze de oorzaak hiervan kunnen achterhalen kunnen ze maatregelen nemen om afval in de buurt tegen te gaan. Ze kunnen dus zien wanneer mensen afval op straat gooien en of er een patroon achter zit.
De genoemde tips zijn hulpmiddelen om de buurt schoon te houden. Kijk er goed naar, want; het milieu blijft belangrijk.